top of page

Fra bonede gulve til bæredygtige mikroorganismer


Erik Nielsen havde en fin uddannelse og et godt ledelsesjob, da han som knap 30-årig besluttede sig for at gøre noget helt andet med sit liv. Det blev startskuddet til en karriere med økologi, bæredygtig produktion og mikroorganismer.

Erik er født og opvokset i Broager i Sønderjylland, hvor hans far var direktør for den lokale trælasthandel. Erik flyttede fra Sønderjylland og uddannede sig cand. merc. og desuden statsautoriseret revisor.

Efter at have fungeret som regnskabschef i Spies Rejser i 2 år, begyndte Erik at længes efter et enklere og mere meningsfuldt liv. Så i 1985 forlod han det pulserende erhvervsliv og købte Dragebjerggård i Frederiksværk.

Mens han etablerede sig som landmand, blev Erik mere og mere overbevist om, at det måtte være muligt at producere afgrøder og animalske produkter på en miljøvenlig måde, og derfor omlagde han gården til biodynamik med malkekvæg og grøntsagsproduktion.

Bag første øko-lovgivning

Biodynamik og økologi var ikke termer, som var ligeså almindelige eller positive, som de er i dag, og der var ingen regulering. Erik gik derfor sammen med ligesindede, og de fik stiftet den økologiske lovgivning i Danmark - den første i Europa - og herefter deltog han i en årrække aktivt i formidlingen af disse love gennem medlemskab af Økologisk Jordbrugsråd under landbrugsministeriet.

Hans arbejde med Landbrugsministeriet førte ham verden rundt og også til et livsændrende møde med Professor Dr. Teruo Higa fra Ryukyus Universitets landbrugsafdeling i Okinawa i 1994. Dr. Teruo Higa havde udviklet en blanding af mikroorganismer, som forbedrede planters vækst og styrke markant.

Intensiv uddannelse i mikroorganismer

I 1995 indvilligede Dr. Teruo Higa i at lade Aya Okuda, en af hans forskere, som var Cand. scient. i agro-biologi, komme til Danmark og arbejde med Erik i et år. Det følgende år brugt på at eksperimentere, researche og sikre, at Erik var fortrolig med mikroorganismernes fantastiske verden.

Med sin nyfundne fortrolighed med teknologien, indledte Erik sine egne eksperimenter med teknologien, som han var overbevist om ikke kun kunne være til gavn for planter, men også for dyr og mennesker. Og efter års eksperimenter, fandt han den optimale metode, og BIOSA blev født. Han havde efterhånden opbygget en stor viden, ikke kun om mikroorganismer, men også om fermentering.

Succes med fermentering

Sidst i 1990´erne testede Erik sin fermenterede drik med mælkesyrebakterier og urteudtræk til mennesker. Med positive resultater. Drikken blev navngivet Vita Biosa.

I dag sælges Biosa Danmarks produkter i mere end 25 lande verden over og flere er på vej. Den store succes til trods, blev det aldrig igen pengene og de bonede gulve, der fik en plads i Eriks liv, men derimod en fortsat søgen efter bæredygtige løsninger baseret på fermenterede produkter med mikroorganismer.

bottom of page